Memanusiawi Digital Dalam Pemasaran Tahun 2022

Memanusiawi Digital Dalam Pemasaran Tahun 2022 – Tahun 2021 telah meninggalkan kita dengan pelbagai dugaan dan cabaran yang banyak mengajar realiti kehidupan. Bagi usahawan, pengusaha dan para pemasar, tahun 2022 ini menjadi harapan agar situasi endemik dapat mencapai tahap yang lebih baik agar aspirasi perniagaan dapat berdaya maju dengan lebih kompetitif lagi. Pengembangan digital yang semakin pesat juga menjadi wadah penting dalam menyokong pelbagai rancangan pengukuhan pasaran.

Kini kita hidup dalam era teknologi digital yang semakin berkembang pesat dan pantas. Kemahiran teknikal yang diperlukan industri turut memberi implikasi kepada perniagaan untuk terus cakna terhadap keperluan dan perubahan pasaran. Penglibatan sistem robotik seperti Kecerdasan Buatan (Artificial Intelligence), pengurusan Data Raya (Big Data) dan Pengkomputeran Awan (Cloud Computing) kini sudah menjadi norma keperluan pelbagai sektor perniagaan dan industri di seluruh pelusuk dunia.

Bagi memastikan daya saing perniagaan sentiasa releven dengan arus semasa, pendekatan yang lebih kreatif diperlukan dalam membina tarikan pasaran yang lebih berimpak tinggi kepada pelanggan. Oleh itu, antara elemen yang menjadi sandaran untuk berkembang lebih kompetitif pada tahun 2022 dan seterusnya adalah dengan mengadaptasi konsep memanusiawi digital dalam setiap urusan perniagaan, kempen pemasaran dan promosi.

Memanusiawi Digital Tahun 2022

Memanusiawi Digital atau Humanizing Digital merupakan antara tema yang sering dibincangkan dalam realiti industri sejak beberapa tahun sebelum ini. Ia sebenarnya adalah salah satu kaedah yang telah pun mula dilaksanakan sebelum kemunculan era Internet Kebendaan (Internet of Things – IoT) lagi. Namun, selaras dengan keberadaan era Teknologi Maklumat (IT) ketika itu, ia hanya tertumpu kepada sebahagian perhubungan yang melibatkan interaksi antara manusia dengan manusia yang lain melalui saluran internet.

Kini, konsep tersebut telah mula diasimilasi dengan integrasi sistem robotik yang berfungsi sebagai pengendali atau operator bagi mempermudahkan urusan pelanggan, termasuk mengurus pemasaran dan promosi secara lebih meluas.

Sistem robotik bakal terus diperluaskan dalam operasi perniagaan yang melibatkan integrasi fizikal dan online terutamanya bagi sektor perniagaan yang melibatkan pasaran pengguna. Keupayaan pengendalian sistem kecerdasan buatan telah menjadi potensi kepada organisasi perniagaan untuk dijadikan sebagai operator atau pelayan kepada pelanggan yang antara lainnya turut dinyatakan sebagai ‘frontliner’ dalam mengendali urusan transaksi jual beli.

Ia merangkumi kemudahan khidmat pesanan pelanggan sehinggalah transaksi bayaran tanpa tunai. Asimilasi sistem robotik dalam pengurusan fizikal ini telah berjaya direalisasikan oleh sebahagian besar rangkaian restoran francais bertaraf antarabangsa. Begitu juga dengan khidmat penghantaran makanan secara ‘outsource’ seperti Grab Food dan Food Panda yang menjadi keperluan bagi sebahagian besar pengusaha restoran dan kedai makan untuk menerobos potensi pasaran dengan lebih baik. 

Selain itu, pengurusan komunikasi kepada prospek dan pelanggan secara online melalui platform laman web dan e-Dagang kini turut dipermudahkan lagi dengan sokongan komunikasi robotik secara terus kepada pelanggan bagi membantu pada setiap masa. Kemahiran sistem kecerdasan buatan ini mampu menguruskan asas keperluan komunikasi dalam menyelesaikan masalah pelanggan yang selaras dengan keperluan perniagaan tanpa perlu melibatkan kehadiran manusia bagi pihak syarikat sepenuhnya.

Tidak ketinggalan juga dalam aspek pemasaran media sosial yang memerlukan sentuhan manusiawi dalam interaksi yang berterusan kepada audiens dan mampu menjana pelanggan secara jangka panjang dengan lebih baik. Analisa data dan statistik turut menjadi landasan dalam mengenal tingkahlaku audiens dan algoritma pasaran online. Pemasaran kandungan berbentuk video dan grafik juga menjadi salah satu elemen penting dalam mencapai emosi manusiawi kepada prospek pelanggan melalui ruangan digital.

Bagi menjelaskan keberadaan Humanizing Digital, baru-baru ini saya turut terpanggil berkongsi asas perspektif tersebut di sini > YouTube.

https://www.youtube.com/watch?v=uhuz027kogw

Justeru itu, apa yang diperlukan oleh seseorang usahawan dan organisasi perniagaan kini adalah memastikan pembangunan kreativiti yang berterusan dalam membina engagement untuk menjana pelanggan disamping membina kesetiaan jenama kepada pelanggan secara lebih berkesan.

Kesempatan ini juga saya mengucapkan Selamat Tahun Baru 2022 kepada semua subscriber dan pembaca web ini, juga kepada klien dan rakan industri yang terus memberi kepercayaan kepada Khir Khalid Resources dalam pengukuhan pasaran digital di Malaysia. Terima kasih atas sokongan semua.

Semoga tahun ini membuka jalan kejayaan yang lebih baik lagi buat kita semua. Tahun 2022 merupakan gerbang asimilasi kepakaran robotik dengan integrasi manusiawi untuk kepentingan pelanggan dan pengukuhan pasaran dalam arus persaingan era Internet Kebendaan.

Baca lagi artikel berkaitan: Trend Pasaran Dan Pemerkasaan Digital

6 Thoughts to “Memanusiawi Digital Dalam Pemasaran Tahun 2022”

  1. Rafzan Radzi

    Salam tuan. Kiranya, huminizing digital bererti memastikan agar audiens yg betul dpt memberi impak terhadap perkra2 yg kita kongsikan kpd mereka, lebih dari sekadar engagement. Kualiti audiens dan impak penyampaian penting dlm era baharu ini. Terima kasih atas penjelasan ini sbg persedian yb baik.

  2. […] Baca lagi > Memanusiawi Digital Dalam Pemasaran Era IoT […]

  3. […] premis virtual komunikasi pelanggan bersama integrasi media digital yang lain, berserta keupayaan sistem Kecerdasan Buatan (A.I.) dalam membantu operasi, komunikasi dan transaksi pelanggan setiap masa […]

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.