Data Centre MDEC
Kepentingan Data Centre Pemacu Transformasi Digital – Tahukah anda setiap kali kita menggunakan aplikasi seperti Facebook, Twitter, Whatsapp, dan yang seangkatan dengannya, ia perlu melalui Data Centre sebelum sampai kepada penerima mesej yang ditujukan. Tidak terkecuali artikel yang saya tulis di blog ini sehingga ianya sampai ke pembacaan anda. Itulah antara perkara asas fungsi Data Centre yang perlu kita semua tahu.
MDEC Data Centre 101,
 

Pembentangan Data Centre 101 MDEC

 
 
Sesi pembentangan Data Centre 101 anjuran Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) telah diadakan pada Khamis 12 Januari 2017, menjelaskan kepentingan Data Centre dalam memacu transformasi digital negara. Ia antara aspirasi Malaysia dalam menjadi peneraju Data Centre di rantau Asia Pasifik.
 
Penjelasan yang disampaikan cukup membuka minda. Perlu kita tahu setiap kali ‘klik’ like atau komen di Fb contohnya; mesej tersebut perlu merentasi 20,000 km kabel dasar laut ke ‘Pusat Data’ FB di Georgia, USA. Ia kemudiannya merentas kembali kepada individu mesej tersebut ditujukan. Perkara sekelip mata seluruh dunia itu sebenarnya melibatkan proses dan protokol setiap satunya.
MDEC Data Centre 101,
 
Begitu juga kepada semua mesej dan informasi sama ada di media sosial, email dan pelbagai aplikasi yang ada. Ia memenuhi trafik ke Data Centre dan kemudiannya disampaikan atau disebarkan kepada pengguna maya.

 

Maka sekira kadar trafik semakin tinggi, penggunaan internet menjadi lembab, malah menyebabkan kenaikan kos ‘connectivity and bandwidth’.

 
Pada masa kini, segala urusan yang terkait dengan data centre di Malaysia perlu membelanjakan sekitar 20 peratus hingga 25 peratus kos operasi terhadap bandwidth berbanding kurang dari 5 peratus kos yang dibelanjakan Singapura, Hong Kong, Jepun, United Kingdom dan Amerika Syarikat.
MDEC Data Centre 101,

Malaysia Peneraju Data Centre Asia Pasifik

 
 
Menjadi hasrat MDEC membangunkan hub Data Center terbesar yang mampu mengawalselia data dan informasi jaringan maya untuk seluruh Asia Tenggara.
 
Malaysia dilihat strategik antaranya disebabkan kestabilan ekonomi berbanding negara serantau, kadar penggunaan internet yang menggalakkan termasuk lokasi geografi diluar lingkaran gempa bumi, gunung berapi dan bencana alam yang serius.
 
Justeru, dengan membangunnya Data Centre juga mampu menjana pertumbuhan ekonomi dan kelestarian info-digital yang mampan. Ia sememangnya mampu menambahbaik pertumbuhan sektor tempatan dan menarik pelaburan antarabangsa yang membuka pelbagai peluang pekerjaan serta kerjaya dalam mendepani cabaran kemajuan era digital dan globalisasi.
MDEC Data Centre 101,
MDEC Data Centre 101,

Slide Pembentangan Data Centre MDEC

 
 
Melalui pembentangan ini, banyak info terkini diperolehi sebagai perkongsian bermanfaat dan juga persediaan dalam mendepani cabaran era teknologi digital. Ia juga menjadi salah satu lagi elemen memperkasa modul pembangunan insan selaras dengan hasrat transformasi digital negara.
 
Slide Data Centre 101 boleh dirujuk di sini: Slide Data Centre 101 MDEC
 
 

4 Thoughts to “Kepentingan Data Centre Pemacu Transformasi Digital”

  1. Bakal menjadi salah satu pencapaian terbesar Malaysia juga ni Bro KK..alhamdulillah..amin 🙂

  2. Ilmu yg diperkembangkan sebaiknya memenafaatkan manusia sejagat.

  3. mcm mn dia buat kabel dlm laut tu? jauh betul jaraknya!

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.