The 2Wheeler. FZ150i Touring. YouTube. Motovlogger Malaysia.

Assalamualaikum. Jurnal motovlog The 2Wheeler di YouTube.

Alhamdulillah, setelah lebih 2 tahun baru nak bercerita tentang sebuah channel ‘personal vlog’ yang mengabadikan pengalaman motovlog di YouTube. Penghujung September 2023 lalu, genap 2 tahun channel ini berkongsi aspirasi bermotor dan jurnal ‘on the road’ ke pelbagai lokasi yang mampu kami kunjungi.

Channel The 2Wheeler merupakan platform yang saya bangunkan untuk melatih minat videografi dan video editing yang dipelajari sepanjang terlibat bersama rakan industri melalui pelbagai peluang kerjasama digital. Manakala, niche yang dipilih adalah dari minat dan aktiviti kebiasaan saya bersama isteri dimasa senggang.

Ada masa lapang, kami gemar jalan-jalan cari makan.. breakfast, lunch atau makan petang. Adakala melawat saudara atau kawan-kawan. Paling tidak, ronda santai bila anak-anak bekerja atau yang masih bersekolah ada di asrama.

Transport pilihan paling mudah adalah naik motor.

Disamping itu, melalui idea dari rakan industri yang semakin cenderung ke arah pemasaran video serta perkongsian beberapa motovlogger yang menarik minat, maka wujudlah channel The 2Wheeler, berkongsi jurnal motovlog dan couple ride kami.

The 2Wheeler. Pengalaman 2 Tahun Videografi di YouTube.

Jurnal Motovlog The 2Wheeler

Minat saya terhadap dunia permotoran ini tidaklah begitu serius.

Ia bermula pada tahun 1992 dengan sebuah motor Honda C70 milik arwah abah yang saya guna masa mula cuba berjinak-jinak belajar motor. Selepas lulus lesen B2, arwah abah belikan Suzuki Best 110 sebagai hadiah. Motor itulah transport saya ke sekolah.

Lepas SPM pada 1993, saya sambung belajar ke JB dan ke KL pula setahun lepas itu. Suzuki Best itulah juga transport utama saya. Itulah pengalaman kali pertama ride di Highway PLUS dari Pontian ke KL dan ulang alik hampir setiap hari dari Bukit Indah, Ampang ke kolej saya di Jalan Ampang. Hari-hari dapat lihat progress KLCC yang sedang dibangunkan. Memang banyak kenangan dengan motor tu.

Semasa melanjutkan pelajaran ke United Kingdom, minat saya mula beralih kepada kereta. Ia juga pengaruh kawan belajar yang meminati dunia Rally dan modifikasi. Minat tersebut membawa sehingga memasuki dunia pekerjaan.. beli kereta, modi, layan…

Pernah merasa penangan Accord 2.2 V-Tech ranap. Ada artikel pernah saya tulis tentang kemalangan tersebut di sini > Peristiwa Lebuhraya Highway PLUS.

Masa berlalu pantas… kini anak-anak pun sudah dewasa.

Sebuah motor FZ150i V4 untuk projek modifikasi touring jadi pilihan. Alasannya sebab kos rendah dan body pun smart. Enjin pun senang nak fine tune dan up spek.

Lepas PKP, dorongan minat videografi jadi pencetus bermula jurnal motovlog ini.

Alhamdulillah, tak sangka ia agak menggalakkan.

Walaupun tak sehebat jumlah tontonan seorang influencer media sosial, selebriti atau YouTuber terkenal. Namun ia menjadi galakan dalam mengabadikan kenangan dan mengasah kemahiran videografi serta teknik editing dari apa yang dipelajari.

Bermula dengan mobile camera, kemudiannya ditambahbaik dengan AKASO Brave 7 untuk mutu rakaman. Seterusnya ditambah pula dengan AKASO V50X menjadi support cam untuk memberi nilai tambah kepelbagaian video scene.

Sepanjang 2 tahun, ride sekitar Selangor dan balik hometown untuk urusan di Johor sudah jadi lumrah merakam pelbagai route. Seterusnya Melaka, Negeri Sembilan, Perak, Pahang, Pulau Pinang, Kedah, Perlis, Terengganu dan Kelantan.

Alhamdulillah, banyak laluan dan lokasi dapat dirakam. Namun masih banyak lagi yang tak singgah disebabkan kekangan masa untuk lebih lama di sesebuah lokasi. Penang, Kedah dan Perlis yang dah 2 kali pun masih ada lagi tempat yang tak singgah.

Apa pun.. perjalanan kami santai. Merakam kenangan, belajar editing dan berkongsi informasi travel ke sesebuah lokasi buat manfaat yang menonton, insyaaAllah.

Program YouTube Partner

Awal tahun 2023, satu lagi berita gembira.

Channel The 2Wheeler telah diterima untuk program YouTube Partner. Maksudnya, boleh monetize kandungan video dengan Google Adsense, sama seperti artikel di blog ini.

Jadilah, walaupun tak banyak mana pun lagi, ia jadi pemangkin untuk terus berkarya atas minat yang ada. Untuk input pemasaran dan realiti industri digital, biarlah blog ini terus menjadi lapangan untuk niche tersebut.

Channel The 2Wheeler sekadar berkongsi jurnal peribadi, merakam perjalanan couple ride dan pengalaman motovlog di masa lapang buat tontonan di YouTube. Mana tau ada rakan industri atau agensi pemasaran nak open peluang baru.. berminat nak sponsor equipment.. motor ke haha.

Apa pun, kesempatan ini saya mengucapkan terima kasih kepada semua!

Tidak lupa kepada rakan-rakan digital, pembaca blog dan subscriber YouTube yang menyokong sepanjang 2 tahun perjalanan channel ini.

Jemput tonton jurnal motovlog kami di YouTube!

Perjalanan channel The 2Wheeler masih kerdil dan masih jauh.

Moga dapat terus bergiat maju.. aamiin.

Baca lagi: Mengupas Isu eDagang – Media Sosial (E-Lubuk Emas MHI TV3)

2 Thoughts to “The 2Wheeler: Portfolio Videografi 2 Tahun Di YouTube”

  1. Izz Din

    Wow bagus juga idea dan niche mcm ni.. travel santai gaya sendiri. I subs.. moga terus berkembang dlm berkongsi info bermanfaat 🙂

  2. Yusuf Chan

    Congrats! Satu lagi portfolio melalui kemahiran dan minat peribadi. Keep it up tuan.

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.