Khir Khalid Perunding Intervensi, keusahawanan sosial, Ekspresi 

Aspirasi Keusahawanan Dan Penghargaan Rakan Blogger

Aspirasi Keusahawanan Dan Penghargaan Rakan Blogger – Setiap kita pasti ada satu masa kita akan merasa ‘unique calling’ berdasarkan pengalaman kerjaya dan kehidupan. Satu perkara yang benar-benar ingin kita lakukan dalam mencapai aspirasi kehidupan. Saya juga tidak terkecuali, akhirnya mengambil keputusan menceburi segmen intervensi pembangunan insan daripada terlibat secara sambilan kepada aspirasi keusahawanan sosial sepenuh masa. Kemajuan teknologi juga membantu menyelami potensi dunia digital dan mengasah minat menulis sebagai salah satu platform pemerkasaan kerjaya yang tersendiri. Aspirasi Keusahawanan Dan Pembangunan Insan Saya terkesan dengan perkongsian Wan Nong Muzafar, Pakar Strategi…

Read More
Portfolio 

WordPress Meetup Suntik Inspirasi Menulis

WordPress Meetup Suntik Inspirasi Menulis – Alhamdulillah, terpanggil berkongsi pada kelapangan menulis pagi ini pengalaman menyertai WordPress Meetup Malaysia pada Sabtu lepas. Selain menjadi salah satu portfolio jurnal online, ia juga merupakan antara platform menambahbaik pengetahuan dan inspirasi menulis buat diri ini. WordPress Meetup ini merupakan perjumpaan kali pertama saya sertai, diadakan di KDC, Tech Mahindra, Cyberjaya. Ia dianjurkan oleh team sukarelawan wordpress bagi berkongsi pengetahuan tentang keistimewaan platform CMS ini disamping menjalin kenalan bersama para pemilik laman web WordPress Self-Hosted di Malaysia. WordPress Meetup Malaysia Bagi para pembaca yang…

Read More
Cenderahati Blogger Anies Ekspresi 

Penghargaan Cenderahati Rakan Blogger Anies The Great

Bertambah lagi koleksi cenderahati ukhwah berblogging daripada rakan blogger Anies The Great. Kali ini saya menerima sekeping penanda buku dan pin tudung sebagai penghargaan tersenarai antara top komentator blog beliau. Penanda buku bukan sembarangan, datang jauh dari Taipei. Pin tudung pun begitu… Adijuma tau… puan mem pun happy. Terima kasin Anies! Ok.. kat atas tu header blog Anies (psss.. sorry Anies, screenshot header curi-curi hehee). Anies banyak berkongsi personal stories tentang kembara beliau dan rakan-rakan ke pelbagai tempat menarik. Bila baca blog beliau, selalu terinspirasi nak pergi dan setidaknya tahu…

Read More
Komik Gempak Rapsodi Ekspresi 

Cenderahati Top Komentator Blogger Anies The Great

Beberapa hari lepas, saya telah menerima parcel yang terkandung senaskah buku komik dan nota. Hah.. macam mana tu, buku komik? Buku bukan sebarang buku, komik pun bukan sebarang komik, berjudul Komik Gempak Rapsodi. Merupakan kompilasi karya ikonik artis komik KADOKAWA GEMPAK STARZ berserta pelbagai nukilan kreatif nostalgia #SegarDalamIngatan. Cenderahati Komik Gempak Rapsodi Komik Gempak Rapsodi karya artis komik Kadokawa Gempak Starz ini sebenarnya saya terima dari rakan blogger Anis kerana tersenarai sebagai antara top komentar di blog beliau. Ok… sebelum tu, sedikit perkongsian ringkas tentang komik ini. Karya majalah GEMPAK…

Read More

Penghargaan Cenderahati Blogger Anies

Antara perkara yang menyeronokkan dalam berblogging ialah apabila mendapat cenderahati dari rakan blogger. Alhamdulillah… artikel kali ini merupakan penghargaan khas buat rakan blogger Anies atau lebih dikenali sebagai Anies The Great. Apa yang saya terima daripada beliau?… jeng, jeng, jeng… fridge magnet from London! Fridge magnet ni telah sampai ke rumah pada petang Jumaat lepas. Namun, disebabkan saya tiada di rumah, maka anak yang ambil dan letakkan di rak. Sabtu pagi pula bergegas keluar kerana ada urusan tanpa menyedari cenderahati dah sampai. Ahad petang baru tau… syukurlah sampai dengan selamat.…

Read More

Cenderahati Blogger Anies The Great

Penulis blog Anies The Great adalah antara rakan blogger yang tidak saya sangka dapat berjumpa semasa berlangsungnya majlis Sepetang Bersama Blogger & Yeos 2015 baru-baru ini. Gembira sangat kerana selama ini hanya singgah dan menyapa di laman blog masing-masing sahaja. Syukurlah walaupun dalam tempoh waktu yang singkat, kami dapat beramah mesra disamping mengabadikan beberapa gambar bersama rakan blogger. Cuba teka mana satu Anies? Cenderahati Blogger Anies Alhamdulillah… saya telah menerima cenderahati daripada Anies sewaktu perjumpaan SBBYEOS 2015. Ia sebenarnya ingin dikirimkan melalui pos, tetapi telah dibawa untuk diserahkan terus kepada…

Read More

Cenderahati ‘Vintage’ Daripada Sahabat Lama.

Assalamualaikum w.b.t & Selamat Sejahtera Kegatalan tangan yang aku alami di hari minggu yang lalu bukan disebabkan penyakit, tetapi kerana menerima cenderahati dari seorang sahabat. Terpesona hati, tertawan jiwa, terpikat, lidah kelu tanpa kata… Lama sebenarnya aku mengidamkan sebuah gitar dengan kemasan warna ala-ala Slash Guns n’ Roses ni… gitar ala-ala Santana… Gitar yang aku terima sebagai kenangan persahabatan daripada pakar gitar vintage, Musbass (MUSBASS Vintage Guitars & Bass Showroom) sememangnya satu penghargaan… Nostalgia. Mengimbau kenangan di zaman persekolahan, namun terpisah semuanya mengejar cita dan hala tuju kehidupan tetapi bertemu…

Read More