Penjara Sejahtera: Forum Bersama BloggersPortfolio 

Penjara Sejahtera: Forum Perbahasan Bersama Bloggers

Pada 25 Januari 2014, telah diadakan Forum Perbahasan Bersama Bloggers yang di Dewan Kelab Penjara Kajang, Selangor. Ia membincangkan isu-isu berkaitan konsep Penjara Sejahtera.
Forum Perbahasan Bersama Bloggers berkenaan Konsep Penjara Sejahtera, Jabatan Penjara Malaysia. Hubungan pemulihan banduan dan peranan masyarakat.

Forum Perbahasan Bersama Bloggers berkenaan Konsep Penjara Sejahtera.

Intipati utamanya adalah berkongsi pandangan dan pendapat dari perspektif ‘bloggers’ terhadap konsep Penjara Sejahtera itu sendiri serta peranan blog sebagai salah satu medium penyebaran maklumat masa kini. Ia bertujuan agar masyarakat dapat mengetahui dengan jelas peranan penjara di Malaysia yang bukan sekadar tempat menghukum pesalah, tetapi sebagai satu institusi koreksional yang berperanan memulihkan dan menyuntik modal insan positif kepada penghuninya.

Aku amat bersyukur kerana berpeluang menyumbang serba sedikit pandangan berdasarkan pengalaman dan pengkajian. Di samping menjadikan blog sebagai platform pemerkasaan keusahawanan sosial dan berkongsi pandangan berkaitan pembangunan insan, perkenalan dengan beberapa blogger berpengalaman adalah salah satu kenangan berharga.
Forum Perbahasan Bersama Bloggers berkenaan konsep Penjara Sejahtera, Jabatan Penjara Malaysia.
Forum Perbahasan Bersama Bloggers berkenaan Konsep Penjara Sejahtera, Jabatan Penjara Malaysia.
Forum Perbahasan Bersama Bloggers berkenaan Konsep Penjara Sejahtera, Jabatan Penjara Malaysia.

Jabatan Penjara Malaysia ke arah menjadi Sebuah Institusi Koreksional bertaraf dunia.

Semoga dengan perkongsian ilmu pada forum ini dapat membantu dalam memberi pencerahan kepada masyarakat terhadap komitmen Jabatan Penjara Malaysia ke arah pembentukan masyarakat yang prihatin dan sejahtera… in shaa Allah.

Gambar-gambar forum perbahasan bersama bloggers boleh dilihat di sini :

Sila klik >>> Jabatan Penjara Malaysia (PRIDE-Official FB Page)

Entri-entri yang berkaitan :

Related posts

85 Thoughts to “Penjara Sejahtera: Forum Perbahasan Bersama Bloggers”

  1. Alhamdulillah…. moga2 makin ramai yg brusha kearahnya.. In Shaa Allah

    1. In shaa Allah.. Abak.. aamiin.. 🙂

  2. Bloggers juga yang dipanggilnya…haha

    1. Besar tanggungjawab & peranan bloggers dlm menyampaikan maklumat skrng ni.. salah satu medium yg mmg tak boleh dipandang sepi.. Maju bloggers utk negara!!. 🙂

  3. Alhamdulillah.. salam pagi minggu khir =)

    1. Salam petang hujung minggu kak Nah.. semoga ceria selalu.. 🙂

  4. Alhamdulillah,smoga terus sukses

    1. Aamiin… t kasih Atien.. 🙂

    1. hehee.. Alhamdulillah IM.. 🙂

  5. Menarik tu En.Khir…..:D saya suka bila En.khir menulis benda seperti ini…pengetahuan tu lebih berkembang dan sekali gus mengubah tanggapan tntng penjara sebelum ini..tq..:D

    1. T kasih Ikhwan.. in shaa Allah, semoga membawa kebaikan buat kita semua, seluruh msykt & juga negara.. aamiin.. 🙂

  6. mantap!! semoga kita terus menulis dan ada manfaatnya…

    1. Yess!! bro Kid.. semoga menyumbang ke arah kebaikan diri, msykt & negara.. aamiin.. 🙂

  7. alhamdulilah moga di perbanyakkan aktiviti seperti ini

    1. In shaa Allah, mudah2an kita juga berpeluang berganding bahu tuk kebaikan & kesejahteraan ummah seluruhnya.. aamiin.. 🙂

  8. Semalam bila kita go thru one of the status kat my twitter timeline nampak gambar yang first tu..thot it must be you coz looks like you..betul pun..nway tahniah Khir & the team..semoga terus berkongsi ilmu ya!!!

    1. Betullah tu hehee.. in shaa Allah.. T kasih Raudzah.. 🙂

  9. iphone 5 & metitags for you for the weekend!!!

  10. Satu perkembangan yang menarik apabila blogger juga diberi peluang memberikan pendapat tentang konsep penjara sejahtera.

    1. Betul tu Bahrain.. satu langkah yg harus dipuji utk kebaikan negara.. T kasih.. 🙂

  11. Alhamdulliah..teruskan usaha murni ini..

    1. T kasih Fizi.. in shaa Allah.. aamiin.. 🙂

  12. Alhamdulillah…program tlh berjalan dgn lancar..Tahniah Khir.

    1. Alhamdulillah.. t kasih Fidah.. 🙂

  13. alhamdulillah =) abg khir seorang blogger yg sgt aktif dalam kerja2 kemasyarakatan =) tabik =) hehe

    1. Alhamdulillah.. t kasih Elina.. 🙂

  14. wahh..mesti best forum nih.

    1. Alhamdulillah.. sesuatu yg menarik juga.. best.. T kasih.. 🙂 🙂

  15. Diharap lepas ni lbh ramai blogger melibatkan diri secara sukarela … tahniah bro .

    1. In shaa Allah Vee.. mudah2an.. mmg itulah yg diharapkan.. t kasih.. 🙂

  16. Tahniah utk blogger dan jabatan penjara kerana berkongsi utk membuka mata masyarakat luar tentang konsep penjara sejahtera ini..

    1. Tahniah.. alhamdulillah. Mudah2an perkara yg baik dpt disebarkan & moga2 kita semua juga beroleh keberkatan bersama yg berpanjangan, in shaa Allah.. aamiin. T kasih Nora.. 🙂 🙂

  17. tula kan.. mungkin ramai lagi yg belum tahu konsep penjara spt ini.. bila sebut je penjara pasti negatif lbh bnyk dr positif.. thanks for sharing En.khir.. 🙂

    1. Mudah2an dpt memberi pencerahan & maklumat kpd semua.. in shaa Allah. T kasih wawa.. 🙂

  18. Makin penting peranan dan kehadiran para blogger ni nampaknya

    1. Mmg betul.. blogger lebih menjiwai dlm apa yg ditulis dari kebanyakan media lain.. T kasih Mohd Shubhi.. 🙂

  19. tahniah en khir, semakin membuka mata kita yang berada diluar penjara

    1. In shaa Allah.. semoga kehidupan kita juga bertambah baik & sejahtera.. aamiin. T kasih mama.. 🙂

  20. Penjara Sejahtera ni memang satu konsep yang bagus. Penjara bukan sekadar dijadikan sebagai tempat menghukum si pelaku kesalahan, ia sepatutnya menjadi tempat mendidik para pelaku kesalahan kembali ke pangkal jalan kerana para banduan juga adalah manusia biasa seperti kita semua.

    Jika penjara dijadikan tempat menjatuhkan hukuman semata-mata, adalah dibimbangi masyarakat kita menjadi sepertimana masyarakat di US yang mempunyai nisbah antara penduduk dan banduan yang amat tinggi.

    1. Setuju sgt dgn kenyataan ni.. klu org yg bersalah & terhukum tidak diberi bimbingan utk berubah kearah kebaikan lebih baik tak perlu ditangkap dari mula lagi. Ia akan hanya merugikan negara dan memburukkan lagi kehidupan seluruh msykt satu hari nanti. Semoga usaha ini dpt membentuk satu msykt M'sia yg sejahtera, in shaa Allah.. T kasih Sylarius Yusof.. 🙂

  21. tahniah abg khir, beruntungnya dapat join event sebegini. Semoga aktiviti kemasayarakatan seperti ini diteruskan dan didedahkan kepada bloggers lain 🙂

    1. In shaa Allah, semoga dpt membawa kebaikan bersama utk msykt yg sejahtera.. t kasih Kenit.. 🙂

  22. semoga program sebegini akan dapat diteruskan pada msa akan datang.. 😀

    1. In shaa Allah.. semoga berterusan utk kebaikan semua.. T kasih Aiza.. 🙂

  23. salam ukhwah dari seribu pilihan..minta maaf lama tak berblogging..alhamdulillah dan tahniah, semoga usaha kebaikan ini terus maju ke masa hadapan..:-)

    1. Hehee.. takpe.. semoga ukhwah berkekalan.. t kasih.. 🙂

  24. menarik….tahniah abg khir.semoga maju jaya.

    1. Alhamdulillah.. aamiin.. t kasih Ija.. 🙂

  25. As salam…alhamdulillah semuanya nampak berjalan dengan lancar..tengok dari event nie, baru aku tahu yang blogger juga boleh memainkan peranan dalam mendidik masyarakat tentang akitiviti yang dilakukan oleh Jabatan Penjara ini….

    Regards,
    -Strider-

    1. Walaikummussalam Strider.. mmg betul.. mudah2an membawa kebaikan bersama semua, in shaa Allah.. t kasih.. 🙂

  26. Tahniah. Untunglah berpeluang join forum macam ni.

    1. Alhamdulillah Fiza.. t kasih.. 🙂

  27. Salah satu aktiviti yang amat bagus untuk menambah pengetahuan masyakat tentang penjara sejahtera.. Tahniah buat bloggers yang bertuah!

    1. Alhamdulillah.. semoga membawa kebaikan semua.. t kasih Nurul.. 🙂

  28. wah bagusnya…beznye klo ade forum mcm ni..pendedahan buat kita semua

    1. Mmg bagus.. mudah2an membawa kebaikan buat kita semua.. T kasih Yumida.. 🙂

  29. alamak dasyat la bro khir..
    repect 🙂

    1. Hehee.. biasa je lah.. T kasih bro Sobri.. 🙂

  30. salam en khir.. sue kagum dengan semangat en khir..:)

    1. Alhamdulillah Sue.. t kasih.. 🙂

    1. Alhamdulillah Ayu.. t kasih.. 🙂

  31. Perghh… terbaek bro… Tahniah…!
    Teruskan usaha yang baik ini… (y)

    1. In shaa Allah… t kasih acik idah.. 🙂

  32. Semakin sibuk Khir dgn forum yg sebegini. Tahniah Khir. Moga terus maju jaya.

    1. In shaa Allah.. t kasih kak Lynn.. 🙂

  33. wow!terbaik!semoga terus menyebar kebaikan melalui media massa bro khir..

    1. In shaa Allah.. mudah2an membawa kebaikan kpd semua.. t kasih Niesa.. 🙂

  34. wah, bagus sungguh usaha en.Khir dgn yg lain..semoga usaha2 mcm ni mampu mengubah pandangan masyarakat dgn bekas banduan.. teruskan usaha … 🙂

    1. In shaa Allah.. T kasih Tieka.. 🙂

  35. AvatarAnonymous

    Tahniah Saudara Khir, teruskan usaha-usaha sebegini… semoga dapat mengubah pandangan masyarakat…nampaknya blogger2 skrg telah semakin diiktiraf dan syabas kepada blogger2 yg terlibat… 🙂

    1. In shaa Allah… mudah2an membawa kebaikan kpd kita semua.. t kasih saudara Sham.. 🙂

  36. Peranan blogger semakin mendapat perhatian…Alhamdulillah. Semoga usaha murni ada dan rakan2 berjaya mencapai matlamat dan diberkati….InSyaAllah

  37. Satu perkembgn yg baik dlm dunia blog juga…blogger sbg pnyampai mklumat

  38. AvatarAnonymous

    tahniah..perbahasan..wow,kathy suka..

  39. peranan mcmni yg kita mahukan. penting dalam mengembangkan pengaruh dah keyakinan berkaitan hal ni

  40. T kasih semua sahabat diatas sokongan & doa.. semoga ukhwah yg berterusan membawa kebaikan utk kita bersama semuanya.. aamiin.. 🙂

Leave a Comment

CommentLuv badge