LeadershipTalk Tan Sri Abdul Wahid Omar
Kepimpinan melalui tauladan… itulah antara perkongsian utama oleh Tan Sri Abdul Wahid Omar dalam ceramah kepimpinan anjuran INTI International College Kuala Lumpur. Beliau yang kini merupakan Pengerusi Kumpulan Permodalan Nasional Berhad (PNB) telah berkongsi pandangan dan pengalaman 25 tahun dalam kepimpinan kepada 80 penuntut dan warga kerja INTI yang hadir.
Tan Sri Abdul Wahid Omar, INTI International College Kuala Lumpur,

Leadership Talk Oleh Tan Sri Abdul Wahid Omar

Tan Sri Abdul Wahid Omar yang juga merupakan mantan Senator dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri turut berkongsi jurnal kehidupan dan cabaran perjalanan kerjaya daripada CFO kepada CEO sehinggalah perlantikan beliau dalam kerajaan. Ia merupakan satu input perkongsian berharga yang memberi inspirasi kepada semua yang hadir.
Selain itu, antara pandangan yang disampaikan adalah berkaitan prinsip kerjaya. Menurut Tan Sri “Anda pasti sering mendengar ungkapan ‘work smart not hard’. Bagi saya ‘hard work’ merupakan langkah pertama yang perlu dilakukan untuk ke arah ‘work smart’. Usaha keras memberi pengalaman kepada kita untuk bersedia mengatur usaha dengan cara yang bijak dalam menangani pelbagai permasalahan dan cabaran”.
Tan Sri Abdul Wahid Omar, INTI International College Kuala Lumpur,
Tan Sri juga turut berkongsi kunci utama yang perlu ditanam untuk menjadi seorang pemimpin iaitu integriti, kecekapan dan kerendahan diri
serta hati. Tan Sri sentiasa berpegang kepada prinsip ‘Kepimpinan Melalui Tauladan’. Hasil perkara yang kita lakukan lebih memberi kesan dari sekadar berkata-kata sahaja. Pemimpin yang berwibawa dan disenangi memimpin melalui tauladan pada setiap perkara yang dilaksanakan sebagai contoh yang baik kepada semua.
Leadership Talk, Tan Sri Abdul Wahid Omar, INTI International University Kuala Lumpur,

Inspirasi Bakal Pemimpin Masa Hadapan

Leadership Talk oleh Tan Sri Abdul Wahid Omar ini sememangnya memberi input yang amat bernilai. Ia juga menjadi tauladan dan inspirasi kepimpinan dalam cabaran pembangunan kerjaya dalam masyarakat kini. Selain itu ia juga menyuntik pemahaman lebih mendalam kepada yang hadir tentang skill yang diperlukan dalam menerajui persaingan trend industri di masa hadapan.
Ini juga merupakan satu elemen penting yang membantu INTI yang telah disenaraikan oleh BDO Governence Advisory dengan 98% pelajar mendapat pekerjaan dalam tempoh 6 bulan graduasi, 82% beroleh pendapatan lebih tinggi dari average pasaran dan 25% menerima tawaran pekerjaan sebelum graduasi. INTI juga telah mendapat pelbagai pengiktirafan termasuk IBM dan Google.

4 Thoughts to “Leadership Talk Oleh Tan Sri Abdul Wahid Omar”

  1. Ainim Suju

    bnyk dpt ilmu kan

  2. Nak berjaya kena la follow orang yang dah berjaya, kan… Dari mereka la kita belajar dan ambil inspirasi.

  3. Seronok kan dapat ilmu untuk menjadi orang yang berjaya

Leave a Comment

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.