Jalan-Jalan Ke Kota A Famosa, Melaka.

Jalan-jalan ke kota A Famosa, Melaka. Siapa yang tidak mengenali Kota A Famosa. Ia
merupakan senibina Eropah tertua yang terdapat di Asia dan merupakan titik
peringatan sejarah kejatuhan Kesultanan Melayu Melaka. Satu pembelajaran sejarah
di zaman persekolahan dan nama Alfonso de Albuquerque pasti terpacul dari
ingatan aku bila bercerita tentang kota ini.

Sejarah Kota A Famosa Di Melaka

Kali ini aku sempat singgah ke Kota A Famosa, berjalan-jalan sekeluarga disamping membuat lawatan sambil belajar untuk anak-anak. Sekurang-kurangnya dapatlah memberi pendedahan praktikal dalam pembelajaran sejarah mereka nanti. Tambahan, kali terakhir aku ke sini pun dah lebih 10 tahun yang lalu. Destinasi terbaik untuk bersantai disamping menimba ilmu dan menghargai sejarah.

Sememangnya antara lokasi yang menarik perhatian aku untuk melawat berjalan-jalan ialah tempat-tempat yang mempunyai nilai sejarah. Sebelum ini, banyak juga tempat-tempat bersejarah lain yang telah aku lawati, namun pada ketika itu aku pun belum serius berblogging.

Di sini aku ingin berkongsi beberapa gambar kota bersejarah ini sebagai kenangan. Sejarah tentang Kota A Famosa di Melaka ada dicatatkan di Wikipedia dan boleh dibaca di SINI.

Gambar-Gambar Suasana Kota A Famosa

Kota A Famosa, Melaka
Kota A Famosa, Melaka
Kota A Famosa, Melaka
Kota A Famosa, Melaka
Kota A Famosa, Melaka
Kota A Famosa, Melaka
Kota A Famosa, Melaka
Sempat selfie sekeluarga… πŸ˜€

Kota A Famosa Dan Peredaran Zaman

Dulu lain, sekarang lain… Sekarang suasana sekeliling Kota A Famosa semakin kemas dan meriah. Keadaan persekitarannya juga semakin pesat membangun. Persoalan yang bermain difikiran aku hanya… berapa ratus tahun lagi agaknya kota warisan sejarah ini dapat bertahan dengan cuaca, masa dan peredaran zaman…. wallahualam…

Salam Hormat, Salam Berkat.
Khir Khalid

   

Related posts

88 Thoughts to “Jalan-Jalan Ke Kota A Famosa, Melaka.”

  1. AvatarCheq Eem

    salah satu tempat bersejarah negara kita yang terpelihara dari masa ke semasa.. sekali sekala pergi tempat macam nie seronok jugak… hehehe…..

    p/s: dah pandai selfie sekarang…. πŸ˜€

    1. yg selfie tu saya setuju kemain ya bro khir he..he,,

    2. Hahaa.. selfie mcm poyo je muka aku tu.. πŸ˜€ πŸ˜€

  2. Avatarimie fatiema

    salam singgah, lama dah nak ke Melaka bawa anak anak tapi belum berkesempatan..

    1. Ada kelapangan nnti pergilah jenjalan.. mmg menarik imie.. πŸ™‚

  3. AvatarFizi Zaidi

    baru bulan lepas p melawat melaka..buat trip..huhu

    1. Saya dah tengok entri bro Fizi tu.. cantik2 gmbarnya.. best.. πŸ™‚

  4. AvatarEimah Shahrir

    Haha sekrg dah terer selfie eh. Pergh~~~

    1. Selfie muka mcm saya mcm poyo je hahaa.. πŸ˜€

  5. AvatarMizz Aiza (Dunia Kecil)

    masih kukuh binaan kota a famosa itu kan.. bagus khir membawa anak-anak membuat lawatan begitu.. menabung esteelauder, digi, esteelauder untuk khir.. πŸ˜€

    1. Mmg masih kukuh nampaknya… T kasih Aiza.. πŸ˜€

    2. AvatarMizz Aiza (Dunia Kecil)

      selalu budak-budak belajar sejarah melalui teori dan gambar sahaja, sesekali tengok secara realiti begitu tentu bagus juga untuk kefahaman mereka.. menabung lagi 3kali colgate.. πŸ˜€

  6. Avatar* OZIE MAHSA

    Dah lama tak ke sana….bukan jauh pun kan…hehee

    1. Hahaa.. saya pun baru kali ketiga.. dulu masa cuti zaman sekolah, lepas tu 10 tahun dulu & kini dah ada mcm2 shopping complex ada kat kawasan sekeliling.. πŸ˜€

  7. bagus bro khir..bawa2 anak tempat mcmni ..sambil blajar sambil melancong,, dua dapt.. saya pun baru 2 kali sampai sini..maklumlah utara jauh nak p sana..melaka memang cantik mugkin lpas ni nak try naik river cruise… suka tgok binaan kota merah tu..apa tah nama..klik2 x3 πŸ˜›

    1. Saya pun kebetulan dari perjalanan pulang ke kl hari tu.. alang2 singgah terus ke bandar hilir..
      sebelum ni ada singgah & naik cruise tu waktu malam.. mmg syok bro Sobri.. lampu cantik2 di sepanjang permandangan sungai dan kota merah Strydus.. tak ingat nak eja pulak hehee.. T kasih bro Sobri.. πŸ™‚

    2. owh itukah namanaya..baru tau.. terbelit nak menaipnya ya bro khir..
      salam jumaat ..lazada x3

  8. Best tempat ini..anak 2 dah besar ye.

    1. Alhamdulillah bro Khai.. πŸ™‚

  9. Dah lama zumal tak jalan2 ke Melaka πŸ™‚

    1. Saya pun tak selalu juga cuma kebetulan sejalan dgn jln ke kampung saya je Zumal.. πŸ™‚

  10. AvatarHafiz Mohd

    Terbaiklah bawak anak2 jln2 kat tmpt sejarah ni..

    Ambe belum pernah smpai ke a famosa..boleh masuk list tahun ni…hehe

    1. Bagus sgt tu Hafiz.. banyak juga tempat2 lain yg menarik boleh di tuju dari situ.. πŸ˜€ πŸ˜€

  11. La cik memang teringin nak pergi sana.
    InsyaALLAH ada rezeki mai lah sana

    1. Klu mai kita buatlah gathering blogers.. makan2.. in shaa Allah.. πŸ™‚

  12. noe sebenar teringin nak pergi…tapi memandangkan jalan kt situ yg agak teruk jem nya…biasanya noe lalu je tepi tu…x singgah pun…

    1. Mmg susah cari parking.. 3x saya round cari parking.. last2 parking kat Mahkota Parade.. tak mahal juga, dari jam 3 smpi malam cuma rm6 je.. oklah tu.. πŸ™‚

  13. AvatarNurul Hidayah

    Photo yang last tu.. mmg sempoi la.. stylo.. πŸ˜€ nak belajar amik mcm tu la nanti..:D

    1. Stylo mcm poyo tu namanya Nurul hahaa.. saya pun masih di peringkat belajar lagi ilmu selfie ni.. πŸ˜€ πŸ˜€

    2. AvatarKucing Hitam

      Jangan la merendah diri hehe

  14. AvatarFaizal Mohamad Twon Tawi

    salam..menarik entri ini.

    1. Waalaikummussalam.. T kasih Faizal.. πŸ™‚

  15. AvatarFaizal Mohamad Twon Tawi

    saya belum pernah sampai ke sini lagi

    1. Ada kelapangan bolehlah pergi.. bnyk tempat2 menarik lain yg boleh di tuju dari sini.. πŸ™‚

  16. AvatarMak Su

    salam kenal, salam ziarah. rindu melaka.dulu saya belajar kat itm melaka,penghujung 1980an πŸ™‚

    1. Wahh lama tu.. penghujung 80an saya masih bersekolah lagi.. klu ke melaka selalu singgah di tepi laut makan dkt tempat jualan kraftangan tu.. tp kini semua dah berubah.. laut tu pun dah tak ada.. dah hilang hehee.. Laut dah kena tambak & mcm2 pembangunan yg naik… Salam kenal juga Mak Su.. t kasih.. πŸ™‚ πŸ™‚

  17. hi..singgah baca entry dan follow awak πŸ™‚

    1. T kasih sudi singgah & follow.. salam perkenalan Intan.. πŸ™‚

  18. AvatarMyCherita

    ford fiesta utk tuan khir 2x.. ^_^

  19. AvatarNaniey Jemiey

    jujur cakap..naniey xpernah sampai Melaka.. kesian tak???hehe

    1. Tak pe.. nnti ada masa lepas ni plan ke Melaka pulak lah Naniey.. bnyk tempat2 yg boleh dituju.. mnyk sejarahnya.. πŸ˜€

  20. In shaa Allah.. t kasih invite nil.. πŸ™‚

  21. deno pernah ke kota A Famosa.. semasa deno sekolah rendah πŸ™‚ kukuh sampai sekarang kan πŸ™‚

    1. Setakat ni masih kukuh lagi deno.. mmg ada pemantauan di buat sellalu tu nampaknya.. πŸ™‚

  22. AvatarRDZ Z

    Dah lama tak pergi sini..Kalau masa sekolah sulalah tempat-tempat bersejarah macam ni. Sekarang dah ganti dengan shopping complex..he..he

    1. Hahaa.. shopping complex pun kira ada sejarah juga.. tengok je yg kat USJ tu.. kesan penjajahan mesir keatas negara kita.. πŸ˜€ πŸ˜€

  23. AvatarRDZ Z

    LAZADA & Leageu of Angels for you..

    1. Thanks Raudzah.. πŸ˜€

  24. Avataracik idah

    Idah selalu ke Melaka… sebab kg disana.. πŸ™‚ tapi jarang pula ke bandar melaka… ke afamosa pun idah dah tak ingat bila kali terakhir jejakkan kaki… tapi sekarang mcm meriah kat area situ kan… dengan beca yang dihias menarik dll…

    1. Ohh.. klu sesekali balik Melaka mmg kena jln juga tu Idah.. mmg bnyk yg dah berubah.. laut pun dah takde dkt area situ hahaa.. Boleh bersiar2 dgn river cruise sekeluarga.. best.. πŸ™‚

  25. Avataracik idah

    Oh yer… dah isi tabung khirkhalid.com dah… πŸ˜€

    1. T kasih Idah.. πŸ˜€ πŸ˜€

  26. Dah lama tak pergi sana…

    1. Kebetulan hari tu nak balik KL, singgah jln2 sekali.. πŸ™‚

  27. Hmm.. mcm lebih kurang mcm dulu aje tempat ni. Dah lama kawe tak Melaka walhal kampung sebelah jer (Muo').

    1. A ah.. cuma dah bnyk shopping complex dah ada dkt situ.. dah dekat tu.. Muo kg mak saya juga tu saudara Ismail hehee… πŸ˜€

  28. Seronoknya budak2 tu dapat jalan2 dan dapat ilmu dalam santai bersama keluarga begini… Itulah yang patut di terapkan selalu dalam diri anak2 yang sedang membesar begini…

    Lawatan sambil belajar…Jalan2 cari ilmu.. πŸ™‚

    1. Mmg betul tu Bunda.. mmg tulah yg saya fikirkan. Jln2 cari ilmu & makan hehee.. πŸ˜€

  29. in sha Allah pihak berwajib akan menjaga dan memelihara tempat bersejarah ni

    1. Betul tu Mar.. mmg ada nampaknya sbb tanggungjawab tu bukan shj utk negara kita, ttp kpd sejarah dunia juga kan.. πŸ™‚

  30. seronoknya boleh melawat tmpt2 bersejarah dgn family…
    pic last skali xperlu monopod pun boleyyy snap semua org…eheheh.. XD
    menabung kat sini…

    1. Alhamdulillah.. simple je tp mmg seronok Niesa.. hehee tengah dok belajar2 tinjau2 lagi ttg monopod tu.. πŸ˜€ πŸ˜€

  31. Alhamdulillah.. Sy pun pnh dh smpai kt tmpt bersejarah ni…

    1. Alhamdulillah pn Maria.. jln2 menimba ilmu kan.. πŸ™‚

  32. dah lama tak pergi A-Famosa ni..
    satu mase sok nak bw anakΒ² la..

    1. Mmg sesuai sgt bawa anak2.. terutama bila dah bersekolah.. aktiviti yg menyihatkan ietams.. πŸ™‚ πŸ™‚

  33. AvatarDhia Dirham

    lamanya tak ke Melaka. ada masa nanti boleh la ke sana.

  34. Kalau pergi Melaka tak singgah A Farmosa…tak sempurna lawatan. πŸ™‚

    1. Mmg betul tu BM.. Melaka mmg bandaraya bersejarah.. πŸ™‚

  35. dulu pergi melaka x sempat ke sana. sbb ikut rombongan orang, kita follow je.. cma smpat ke bndaraya melaka tu, yg tepi sungai yg ada kapal besar tu.. x igt dah nama tmpat tu, sbb dah lama dah pergi..
    menabung sini..

    1. Oh ye… ini pun jln2 singgah masa nak balik ke kl je.. singgah2 jln2 hehee.. T kasih Pha Is.. πŸ˜€

  36. AvatarKucing Hitam

    Dah lama xpi melaka xda org nak tunjuk jalan

  37. Lama x gi Melake, last 2008

    1. Oh lama juga.. saya pun last sekali ke sini 10 tahun yg lalu… ini pun sbb on the way balik kl singgah sekali sbb terfikir dah lama tak singgah.. πŸ™‚

  38. Ya, alhamdulillah saya juga pernah sampai ke A Famosa.

  39. AvatarAnonymous

    lama tak singgah sini..sejak beberapa hari lepas line teruk sangat..

  40. kalau ada kesempatan pergi ke Melaka memang A Formosa menjadi tempat wajib pergi..

    Sehingga jumpa lagi dan salam ukhuwah dari admin Blog Mesra SEO

  41. Avatarikhwan yusuff

    tak pernah ke sana En.Khir…masih tidak berpeluang..inshaaAllah satu hari nanti jika diizin Allah..:DDD

  42. AvatarEshamz Halim

    Alamak…bro Khir selfie laaaa…hihihihihi…. luangkan masa bersama keluarga…hihihihi…

  43. aku pun minat berjalan ke tempat2 bersejarah. rasa mcm menarik je…

  44. Fiza pun rasa nak ke sana lagi.. last pergi 2 tahun lepas…

  45. saya dah lama tak singgah a famosa ni
    kali terakhir pergi 2011 itu pun p bandar hilir aje, tak singgah sini

  46. AvatarWan Maruzen Wan Husain

    Lama tak gi Kota A Famosa ni…

  47. AvatarVee Sandi

    dulu gi a famosa x de kamera … blh lah jln2 lagi cuti sekolah ni … 3x lactacyd

Leave a Comment

CommentLuv badge